De loempia's zijn ideaal om het bereiden met restjes groenten die we nog in de koelkast hebben liggen. Ik maak deze loempia´s in mini-formaat om te eten met vrienden met andere hapjes erbij…en ik maak ze natuurlijk voor klanten!
Ingrediënten (voor ongeveer 30 mini loempia´s):
2 el olie
300 gram half om half gehakt
375 gram chinese kool
1 wortel, geraspt
100 gram taugé
1 sjalotje, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
1 tl verse gember, geraspt
3 el sojasaus
½ el sesamolie
½ el vissaus
zout en peper
Filodeeg (10x10 cm.)
Bereiding:
Verhit de helft van de olie in een pan en bak daarin de kool. Zet dit apart.
In dezelfde koekenpan, bak het sjalotje. Zet dit ook apart. Doe hetzelfde met de wortelen en vervolgens met de taugé.
Giet de rest van de olie in de pan en bak de knoflook, de gember en het gekruide vlees. Bak totdat het vlees mooi bruin is. Voeg vervolgende de rest van de ingrediënten toe. Breng op smaak met sojasaus, sesamolie en vissaus. Bak nog twee minuten op laag vuur zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen om de loempia´s te kunnen rollen.
Als je ingevroren filodeeg gebruikt, denk er dan aan om dit op tijd uit de vriezer het halen.
Het is belangrijk om het deeg waarmee we niet werken te bedekken met een vochtige doek, om uitdrogen te voorkomen.
Het makkelijkst krijgen we straks de loempia vorms als we beginnen met de punt van het filodeeg naar ons toe zoals op de eerste twee foto’s. Plaats wat van de vulling op de onderste helft van het vierkant. Rol de mini loempia op tot het midden en vouw de zijkkanten naar binnen zoals op de foto’s. We hebben nu de vorm van een envelop. Rol verder en smeer de punt met water zodat deze goed is afgesloten.
Bak de mini loempia´s in 15-20 minuten op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn (onthoudt dat de vulling al gaar is). Je kunt ze ook 4-5 minuten frituren in hete olie op 180 graden.
Heb je nog vragen,, stuur mij dan een email: info@tapasintiel.nl